„A hagyományos építészet új perspektívából” olyan projekt, amelyet a két partnerintézmény – a zentai Magyar Művelődési Intézet és a szegedi Móra Ferenc Múzeum közösen tervezett.

A projekt célja és legfőbb eredménye az a kézikönyv, amely szegedi nagytáj építészeti örökségének összefoglalása, gyakorló építészmérnökök számára. A kiadvány szerb és magyar nyelven, az épített örökséget elemeire bontva, egységenként és variánsokban mutatja be, segítséget nyújtva a tájba illeszkedő épületek tervezéséhez. A kötetet oktatási intézmények, múzeumok, építész kamarák és polgári szervezetek gyakorlati útmutatójának szánjuk.

A kiválasztott 127 település a szegedi nagytáj része, a Kálmány Lajos, Bálint Sándor által körülhatárolt, Szegedről kirajzott telepesek által benépesített csongrádi, homokháti, kiskunsági, bácskai és temesközi területekhez tartozik.

A közös származás lenyomata tükröződik a hagyományos faluképben és az építészetben, amellett, hogy a 20. század második felétől az életkörülmények változása és a lakosságváltások a falusi kép átalakulásához vezettek. Az építészet új irányzatai lassan módosítják a falvak képét, és az új, modern épületek válnak a településkép formálóivá.

A lakó- és gazdasági épületekben egyes, akár a 18. századra visszavezethető elemek még azonosíthatók, a 20. században azonban a hagyományos falukép fokozatos feloldódásával kell számolnunk. A tradicionális építészet fennmaradt, különleges értékű épületeinek dokumentálásával később pótolhatatlan örökségvédelmi feladatot teljesítettek a projekt résztvevői.

A projekt megfelel az alábbiaknak:
- ICOMOS nemzetközi ajánlásai, különösen az 1973. évi thesszaloniki ajánlások - a vidéki építészet megőrzéséről és revitalizációjáról;
- Tlaxcala Nyilatkozat a kistelepülések újjáélesztéséről - ez a nyilatkozat összefoglalja az összes szükséges elemet
- Európai Területfejlesztési Terv (ESDP) - a kulturális és épített örökséggel foglalkozó rész,
- Az épített népi örökségről szóló oklevél - a hagyományos építészet megőrzésén alapuló dokumentum a régiókban többnemzetiségű népességgel;
- A Bruges-i határozat: a történelmi városok rehabilitációjára vonatkozó elvek
- A történelmi városok és városi területek megőrzéséről szóló charta - ez a dokumentum azokra a területekre összpontosít, amelyek dokumentálják a történelmet és megőrzik a közösség hagyományait.

Ez a bejegyzés szintén elérhető: English (angol) српски (szerb)